Skal din hals bære hovedet, eller skal din ryg?

 

3 råd til at undgå nakkesmerter foran computeren. Det er lettere, end du tror. 

– Dit hoved vejer fem-seks kilo, så det er ikke sært, at du får ondt i nakken og halsen, hvis du bærer det forkert. Eller endnu værre: Laver ”teenageren”, så hagen hviler på brystet, mens du scroller løs på telefonen, for det belaster musklerne fire gange mere. Du opdager først den forkerte stilling, når kroppen gør ondt og siger fra, siger Kristian Obenholt, ergoterapeut ved Hjørring Kommune.

Gennem otte år har han hjulpet virksomheder med at få deres medarbejderes dårlige arbejdsstillinger på ret køl igen.

1. Lav dobbelthagen
For at sidde ergonomisk korrekt skal du lade ryggen bære hovedet – ikke nakken. Vi har en tendens til at krumme ryggen, når vi sidder, og det kan rettes op ved at få skærmen i øjenhøjde, sikre en stabil lændestøtte og ikke mindst lave en lille dobbelthage, så rygsøjlen bærer hovedets vægt. Sidder du på andre måder, er det muskulaturen, der bærer dit hoved, og så får du ondt i nakken.

Et godt supplement til ”dobbelthagen” og lændesvajet er en armstøtte fra Duelco Office & Installation, som aflaster skuldrer og nakke ved computerarbejdet.

2. Variér dine stillinger
Man siger jo, at ”den næste arbejdsstilling er den bedste arbejdsstilling,” og derfor skal du være opmærksom på at skifte position, før det begynder at gøre ondt. Brug de forskellige indstillinger på stolen og hæve-/sænkebordet flittigt.

– Jeg får ofte lyst til at sparke stolen væk under kontormedarbejdere, fordi de sidder stille hele dagen. Blodet kommer ikke ordentligt ud i nakkemusklerne på grund af manglende aktivitet, og det resulterer i spændinger, siger Kristian Obenholt.

Brug fx en skærmarm for at regulere skærmens position til både stående og siddende arbejdsstillinger.

3. Vind over de dårlige vaner
Ifølge Kristian Obenholt er det vigtigt at holde sig i gang mellem opgaverne:

Print ad flere omgange. Rejs dig for at hente kaffe og for at tale med dine kollegaer. Sørg for at frigøre nakke og skulder fra de statiske arbejdsstillinger.

Det lyder nemt, ikke? Men når hverdagen rammer, har vi glemt alt om det igen. Derfor anbefaler vi at sætte en reminder i kalenderen, om at du skal skifte arbejdsstilling – så får du hurtigt bugt med de dårlige kontorvaner.

– Vi ved af erfaring, at nakkesmerter er et stort problem på det danske arbejdsmarked. Derfor arbejder vi målrettet for at finde og forhandle ergonomiske produkter, der fremmer sundhed og trivsel, siger Carsten Hernvig, Product Manager i Duelco Office & Installation, som håndplukker ergonomisk korrekte produkter til danske kontorarbejdspladser.

Nakkesmerter Kontor Duelco Office1 Scaled

Seneste artikler fra Office & Installation

 

Skal din hals bære hovedet, eller skal din ryg?

3 råd til at undgå nakkesmerter foran computeren. Det er lettere, end du tror

Se mere
Sådan passer du godt på dine øjne

Dine øjne skal holde i mange år. Sådan vælger du lyskilder med omtanke.

Se mere
Spisebordsstolen er ikke længere god nok

Hjemmekontoret har fået ny status. Husk disse faktorer, når du indretter.

Se mere