LYSKILDER MED OMTANKE 

Sådan passer du godt på dine øjne

 

Er din kontorbelysning tilpasset dine øjne? Det rigtige lys kan hjælpe dig til bedre fokus ved skrivebordet, mindske hovedpine og sørge for, at dine øjne trives i løbet af arbejdsdagen.

På de fleste kontorarbejdspladser kommer langt det meste lys udefra som dagslys og reflekteres i vindueskarme og på vægge. Det er dog også vigtigt at give loftslyset og arbejdslamperne et tjek. De supplerer dagslyset og kan gøre en stor forskel i at mindske spændinger og ubehag.

Lyset skal passe til dig
Justér din skrivebordslampe, så den passer til dig i højden, og du ikke kigger direkte ind i lyset. Husk, at hvis du læser ved skrivebordet, har du brug for mere lys, end hvis du kun kigger mod skærmen.

Carsten Hernvig er Product Manager i Duelco Office & Installation, som har specialiseret sig i ergonomisk indretning til kontoret. Han forklarer, at lampen ved skrivebordet er vigtig for dit fokus:

– Lyset fra loftet må gerne være diffust og indirekte, men arbejdslampen ved skrivebordet skal fordele lyset jævnt der, hvor du arbejder. Det vil sige på tastaturet, dine ting og papirer omkring det. Så kan dine øjne bedst fokusere i længere tid.

Varmt om morgenen, koldt om eftermiddagen
Undersøgelser viser, at det er godt for øjnene og kroppens døgnrytme, hvis lyset fra kontorets lamper kan ændres i styrke og farve i løbet af dagen. Se fx Lykke-lampen, som har denne funktion. Om morgenen skal lyset være varmt og med lavere lysstyrke. Når solen er kraftigst i løbet af dagen, bør lyset fra lamperne blive også blive stærkere og efterhånden mere koldt i farven.

For meget lys giver hovedpine
Hvis du døjer med hovedpine og spændinger ved skrivebordet, bør du lægge mærke til, om du eventuelt bliver blændet. Du har måske svært ved at se skærm eller papirer tydeligt, eller du føler trang til at skygge for øjnene.

Blændinger kan for eksempel komme fra vinduer, der ikke har solafskærmning, eller fordi skrivebordet er placeret mod vinduet og ikke parallelt med vinduet. De kan også komme fra nabobordet, når sidemanden hæver bordet, og lampen følger med.

Vær opmærksom på, at dine øjne ikke belastes af for meget lys. De skal holde i mange år endnu.

Tjekliste til godt lys

  • Indret kontoret lyst, så dagslyset udefra reflekteres godt
  • Skriveborde skal stå, så synsretningen er parallel med vinduerne
  • Undgå lamper, der flimrer og blænder
  • Vælg loftslamper, som både lyser ud i rummet og op i loftet
  • Arbejdslampen skal lyse under øjenhøjde og bredt ud på arbejdsområdet
  • Arbejdslampen skal kunne justeres i højde, farve og styrke
  • Sørg for god solafskærmning
Pexels Andrea Piacquadio 840996 1536X1024

Seneste artikler fra Office & Installation

 

Skal din hals bære hovedet, eller skal din ryg?

3 råd til at undgå nakkesmerter foran computeren. Det er lettere, end du tror

Se mere
Sådan passer du godt på dine øjne

Dine øjne skal holde i mange år. Sådan vælger du lyskilder med omtanke.

Se mere
Spisebordsstolen er ikke længere god nok

Hjemmekontoret har fået ny status. Husk disse faktorer, når du indretter.

Se mere